Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Összefoglaló a legújabb védelmi intézkedésekről

Megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Kormányrendelet, rendelkezései 2020. november 11-től lépnek hatályba.

20 óra és 5 óra között az (1) igazolt munkavégzés, (2) egészségkárosodással, súlyos kárral fenyegető helyzet és életvédelmi cél, (3) lakóhely/tartózkodási hely/szálláshely 500 méteres körzetében végzett kutyasétáltatás és (4) versenyszerű sportolással összefüggő cél kivételével kijárási tilalom van, mindenki köteles lakóhelyén/tartózkodási helyén/szálláshelyén tartózkodni. 20 órára már otthonukban kell lenniük. Az üzletek a benzinkutak és gyógyszertárak kivételével 19 órakor bezárnak, másnap reggel 5 órakor nyithatnak ki.

Minden gyülekezés tilos. Rendezvényt, gyűlést szervezni és tartani, helyszínén tartózkodni tilos.

A szabadidős létesítmények (különösen fitneszterem, fedett uszoda, múzeum, könyvtár, mozi, állatkert és korcsolyapálya) használata tilos.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárt. A vallási közösség az általános szabályokkal összhangban határozza meg szertartásainak magatartási szabályait.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok (különösen futás, gyaloglás, kerékpározás) gyakorlása engedélyezett. A csapatsportok (különösen labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, röplabda, jégkorong) gyakorlása tilos, kivételt a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó versenyszerűen sportolók részére tartott edzés vagy sportrendezvény képez.

Magán és családi rendezvény 10 főig engedélyezett, esküvő a házasulók mellett csak az anyakönyvvezető vagy szertartásvezető, a tanú, szülő, nagyszülő, gyermek és testvér részvételével, lakodalom nélkül tartható. Temetésen legfeljebb 50 fő vehet részt.

A maszkviselés korábbi előírásai hatályban maradnak, a kötelezettség bővül. A 10.000 főnél nagyobb település polgármestere által meghatározott közterületen is kötelező a maszkviselés, sporttevékenység során, parkokban, zöldterületen viselése nem tehető kötelezővé.

A bölcsődék, óvodák, általános iskolák nyitva lesznek. Dolgozóikat hetente tesztelni kell. Kilencedik osztálytól magasabb szinten a középiskolai oktatás, főiskolai és egyetemi oktatás digitális munkarendre tér át. A középfokú intézmények kollégiumai az igazgató döntése szerint működnek, a felsőfokú intézmények kollégiumai bezárnak. A kórházak és szociális intézmények dolgozóit is hetente tesztelni kell.

A szállodák csak gazdasági, oktatási, üzleti céllal érkező vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

A vendéglátó üzletek az egészségügyi intézmények, munkahelyi és nevelési-oktatási intézmények étkezői, menzái kivételével bezárnak. A vendéglátó üzletben tartósan csak a személyzet tartózkodhat, szolgáltatás nyújtása kizárólag elvitelre történhet.

A Magyar Honvédség segíti a rendőri és katasztrófavédelmi szervek munkáját, közreműködik a védelmi intézkedések betartásának ellenőrzésében és közterületi járőrszolgálatot lát el.

A rendelkezések megszegésének jogkövetkezményei: 100.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő pénzbírság szabható ki és/vagy helyiség, terület, intézmény, helyszín egy naptól egy évig terjedő időtartamra ideiglenesen bezárható.

Ha az üzemeltető vagy alkalmazottja távozásra szólította fel a jogsértő személyt vagy ha az a felszólításnak nem tett eleget és az üzemeltető vagy alkalmazottja értesítette a rendőrséget, a jogkövetkezmény az üzemeltetővel, alkalmazottjával szemben nem alkalmazható.