Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Gólyák Bogádon

A községben néhány éve gólyák próbáltak fészket építeni a Kossuth utca 40. számú ház közelében, a villanyoszlopra helyezett tartón már nem folytatták a munkát, Romonya központjában leltek otthonra.

2021. májusban ismét fészek építésére tesznek kísérletet gólyák, az elmúlt napokban több oszlopon is feltűntek, egy oszlopon fészekkezdemény is látható. A madarak maguk választanak helyet, a gólyák mozgását a természetvédelmi őr is figyelemmel kíséri.

Ősszel a gólyák távozása után az E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. saját költségén tartót helyez a választott oszlopra és fészekkezdeménnyel segíti a madarak jövő tavaszi visszatérését. Az érintett hálózatszakaszt a szolgáltató figyeli és üzemzavar veszélye esetén a természetvédelmi hatósággal közösen tesznek lépéseket a gólyák biztonsága és a megfelelő szolgáltatás érdekében.

A gólyák megzavarása, fémtartó előzetesen történő kihelyezése szakemberek tapasztalata szerint nem jár eredménnyel. Figyeljék türelemmel a madarakat, talán Bogádon találják meg a fészkük számára megfelelő helyet.