Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Egy éve összefogással negyven parkfát ültettek

Előkészítést követően egy éve, 2019. november 9-én a helyi önkormányzat önkéntesek jelentős csoportjával (10 millió fa) faültetést végzett. A csemetéket néhány hónap dőlését követően már érdemes volt figyelemmel kísérni, az önkormányzati dolgozók 2020. február 25-én a megfelelő irányból megtámasztották a fiatal kőriseket, hársfákat. Az összes fa megeredt, lombot eresztett. A műhely munkatársai csapadékhiányos időszakban öntözik a fákat. 2020 tavaszától az öntözést a patakhoz helyezett betonlapok lépcsőként segítik.

A közelben megvalósított két beruházás (árok- és járdafelújítás) során a fákkal ültetett terület keleti sávját munkagépek vették igénybe és a legutóbbi, 2015. tavaszi (Wolfbau Team Kft. / szennyvízberuházás) kiigazításához képest egyenetlenebbé tették. Helyi lakostól érkezett tiszta föld májusban, amelyet 2020. május 27-én a kivitelező Sztráda 92 Kft. elterített.

2020. júniusban Vidékfejlesztési Programból finanszírozott országos fásítási program keretében további kőrisfák, hársfák igénylésére törekedett a község 2020. őszi ültetéssel, amely méltó folytatása lett volna a 2019 őszén végzett munkának. Több mint ezer önkormányzat igyekezett egyidőben, online, térítés nélkül sorfákhoz jutni, versenyjelentkezéssel. Az igényléshez megadott weboldal kétszeri túlterheltségét követően a helyi önkormányzat végül a 2021. tavaszi ültetési időszakra hegyi juharból igényelt sikerrel tíz darabot, a juharfákat jövő áprilisban a temető és közút közötti területen vállalta elültetni.