Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

TTP-KP-1-2018/1-000367

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.
Kedvezményezett: Bogád Község Önkormányzata
Azonosító:TTP-KP-1-2018/1-000367


Beszámoló
Bogád Pécs mellett fekvő 1200 főt meghaladó lakossággal rendelkező község. A Kolozsvár mellett fekvő román többségű Erdőfelek (Feleacu) községhez tartozó 1000 fős Györgyfalva több mint nyolcvan százalékban magyarok által lakott település. Pécs és Kolozsvár saját régiójában betöltött szerepe, a városkörnyéki településszerkezetben Bogád és Györgyfalva hasonló adottságai, a magyar nemzetiség hazai és határon túli kapcsolatainak építése megfelelő alapot nyújt a két település közötti testvéri kapcsolat építéséhez. Bogád és Györgyfalva a Bethlen Gábor Alapkezelő NZrt. 2017-ben nyújtott támogatásából alakított ki kapcsolatot, az együttműködést 2018 második félévében is folytatni kívánták.

2018. július 27-én hajnalban indult busszal a bogádi delegáció Kolozsvárra a bogádi Dr. Berze Nagy János Általános Iskola tanulóival, a bogádiak által is látogatott Romonyai Rozmaring Hagyományőrző Néptánc Egyesület képviselőivel, a Bogádi Nyugdíjas Klub tagjaival és a bogádi Dream Dance Tánc Sportegyesület táncosaival. A kolozsvári Kerék Csárdában ebédelt a csoport, majd 17 órakor csatlakozott a Györgyfalvi Napok program keretében szervezett lovas felvonuláshoz, a menetben a Rozmaring hagyományőrzők bogádi és romonyai motívumokkal díszített ruházatban vonultak. 18 órától ünnepélyes megnyitót tartottak a györgyfalvi művelődési házban, ahol az erdőfeleki polgármester, Gabriel Victor Costea és Pfeffer József bogádi polgármester mondott köszöntőt. Az este folyamán a Romonyai Rozmaring Hagyományőrző Néptánc Egyesület is táncbemutató tartott. 2018. július 28-án délelőtt a kolozsvári arborétumot önköltséges programként tekintette meg a csoport györgyfalvi kísérő kalauzolta a delegációt, a késő délelőtti csapadékos időjárás miatt busszal járta be Kolozsvár központját, majd a Kolozsvár határában lévő Wonderland komplexum éttermében ebédelt a csoport. A Györgyfalvi Napokra tértek vissza a kirándulók, a bogádi Dream Dance Tánc Sportegyesület lépett fel a szabadéti színpadon, a delegáció pedig részt vett a főzőversenyen. Az esti tűzijátékot követően szabadprogram volt. 2018. július 29-én 11 órától ökumenikus istentiszteleten vett részt a delegáció a római katolikus templomban, Vajas Imre kőfaragó műveit tekintették meg a művész házánál, györgyfalvi ebédet követően egy Kolozsvár mellett lévő bevásárlóközpontnál köszönt el a csoport a vendéglátóitól és indult haza Bogádra.

2018. október 19-én a főváros érintésével, a hatos főút M0-ás körgyűrű találkozásánál útlezárás és baleset kombinációja miatt jelentős késéssel érkezett az erdélyi delegáció a pécsi Széchenyi tér közelébe, a Hrabal étteremben vacsorázott a csoport, a pécsi Laterum Hotelben és a Hotel Mediterránban helyeztük el a magyar és román nemzetiségű vendégeket. 2018. október 20-án délelőtt Pécsen találkoztunk, a Széchenyi térről városnéző kisvonattal tettünk túrát, majd az Olíva étteremben ebédelt az erdélyi delegáció. 14 órakor a bogádi Vendel-napi búcsún, szentmisén vettek részt az erdélyi magyarok a Szent Vendel kápolnánál, majd 15 óra után a helyi művelődési házban lépett fel helyi együtteseket követően a Györgyfalvi Ifjúsági Tánccsoport és az Erdőfeleki Gyermek Tánccsoport. A csoport aktívabb része önköltséges programra látogatott, a Pécsváradi Leányvásáron tettek rövid sétát, 2018. október 21-én reggel indult a csoport haza Erdélybe.

A 2017-ben és 2018-ban tett látogatásokon szerzett tapasztalatok megerősítették a partnereket abban, hogy a kapcsolatépítő munkát folytatni érdemes, a második látogatáskör Györgyfalva és Bogád között az együttműködést tovább mélyítette. A programok minden generációt érintettek, az iskolás korosztályt és az idősebbeket érdemes kiemelni, a bogádi húsüzem első körben tett meglátogatása pedig már Kolozs megyei gazdasági kapcsolatfelvételt is elősegített. Bogád Község Önkormányzata fontosnak tartja, hogy további támogatást szerezzen a kapcsolatépítés bővítésére. A Györgyfalva nevében testvértelepülési kapcsolatokban hatáskörrel rendelkező Erdőfelek döntéshozói is úgy határoztak, hogy megállapodásban rögzítik a jövőbeli kölcsönös kapcsolat építésére vonatkozó szándékukat és a megállapodásnak megfelelően keresik azokat a pontokat, amelyek mentén további találkozások, a helyiek között már önkormányzati közreműködés nélkül is működni kezdődő kapcsolatok alakíthatók ki, építhetők tovább.

Bogád, 2019. január 30.

Pfeffer József
polgármester

Fotódokumentáció