Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Egyeztetés a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumban

2024. június 24-én 10 óra 30 perctől dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár és Pfeffer József bogádi polgármester a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumban találkozott. A megbeszélést a község polgármestere külterületi ivóvíz-vezetékhálózat fejlesztése tárgyában kezdeményezte, a helyi önkormányzat több településrészre (Homoktető második ütem, Csankóhegyi utca) vezetékbővítési tervekkel rendelkezik.

A képviselő-testület 2024. május 9-én hozott határozata szerint számos közműfejlesztéshez önerőt biztosítana, tematikus pályázati felhívások nélkül a hiányzó forrásrész előteremtéséhez a közműfejlesztésekért felelős szaktárcához egyedi kérelmet készítenek elő. A Kormány víziközmű-szolgáltatásért felelős tagja egyébként az energiaügyi miniszter.

A megbeszélésen a polgármester további infrastrukturális fejlesztési elképzeléseket is kiemelt, többek között a Pécs és Romonya tulajdonában lévő, Pécs-Hird felé vezető egykori mezőgazdasági összekötő út felújítását, amely Bogád gazdasági érdekét is szolgálná. Minőségének javítására szakaszaiban is két különböző helyi önkormányzat tulajdonában, fenntartásában lévő útként nincs remény, Pfeffer József szerint az országos közúthálózat részeként talán nagyobb esélye lenne egy jövőbeni beruházásnak.

Dukai Miklós a közműfejlesztésekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy egyedi kérelemben csak alapos előkészítést követően, középtávon érdemes gondolkodni és az önkormányzat által vállalt önerőhöz lakossági forrásokra is szükség lehet.

Pfeffer József elismerte, hogy a lakott külterületi ingatlanok mérsékeltebb árai vonzerőt jelentenek a városból környező kistelepülésekre költözőknek. A helyi önkormányzat saját tulajdonú földterületek és telkek hiányában közel kettő évtizede közműfejlesztésekkel és 2018-ban elfogadott, külterületi részekre is kiterjedő szabályozási tervvel, kedvezőbb beépíthetőséggel ösztönözte, ösztönzi egyes külterületi településrészek lakóövezeti irányba történő elmozdulását. Csak a cserdűlői-homoktetői részen 195 fő élt 2024 februárjában.

(Fotó: KTM)