Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

TTP-KP-1-2017/1-000415

TTP-KP-1-2017/1-000415. számú pályázaton Bogád Község Önkormányzata a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.-től testvér-települési kapcsolat kialakítására 1.750.000 forint támogatásban részesült.

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.
Kedvezményezett: Bogád Község Önkormányzata
Azonosító:TTP-KP-1-2017/1-000415

Beszámoló

Bogád Pécs mellett fekvő 1180 fős lakossággal rendelkező község. A Kolozsvár mellett fekvő román többségű Erdőfelek (Feleacu) községhez tartozó 1000 fős Györgyfalva több mint nyolcvan százalékban magyarok által lakott település. Pécs és Kolozsvár saját régiójában betöltött szerepe, a városkörnyéki településszerkezetben Bogád és Györgyfalva hasonló adottságai, a magyar nemzetiség hazai és határon túli kapcsolatainak építése kiváló alapot nyújt a két település közötti testvéri kapcsolat építéséhez.

2017. szeptember 22. és 25. között bogádi önkormányzati delegáció látogatott az erdélyi Györgyfalvára, Erdőfelek községbe és Kolozsvárra a bogádi Dr. Berze Nagy János Általános Iskola tanulóival, a bogádiak által is látogatott Romonyai Rozmaring Hagyományőrző Néptánc Egyesület képviselőivel és a Bogádi Nyugdíjas Klub elöljáróival. 2017. szeptember 22-én (péntek) 22 órakor indult a csoport busszal Erdélybe, szeptember 23-án (szombat) hajnalban lépte át a határt, györgyfalvai kísérőnk a Kolozsvár – Torda autópályán csatlakozott hozzánk és önköltséges programként a tordai sóbányát reggeli nyitást követően tekintette meg a csoport. Tordatúron tartott étkezéssel egybekötött pihenést az utazóközönség, Erdőfelek polgármestere, Victor Costea kalauzolásában a helyi ortodox templomot és egy helyi gazdaságfejlesztési projektet, sífelvonót mutattak meg a delegációnak. Györgyfalván a református Bethlen-házban elfoglalta a csoport a szállást és Györgyfalva híres rendezvényén, a Szilvaízfőző Kalákán vacsorával egybekötött programon vett részt. 2017. szeptember 24-én (vasárnap) Kolozsvár látogatására került sor, a fellegvári panorámát belvárosi séta, házsongárdi emlékezés követte, a kolozsvári Kerék Csárdában délutáni ebédet követően Györgyfalvára tértek vissza a bogádiak. A györgyfalvai SzeptEmberke rendezvényen felléptek a néptáncosok, az este vacsorával és Knock Out koncerttel zárult. 2017. szeptember 25-én (hétfőn) az önkormányzati delegációtagokat az erdőfeleki polgármesteri hivatalban fogadták, majd Costea polgármester kíséretében egy Magyarországra is exportáló helyi sajtüzem megtekintésére került sor. Bánffyhunyadon ebédelt a csoport kora délután és 23 óra körül érkezett vissza a busz Bogádra.

2018. március 2-án (péntek) 20 órakor megérkezett Erdőfelek és Györgyfalva küldöttsége a Baranya megyei Csarnóta mellett található Tenkes Csárdához. Bogád Község Önkormányzatának nevében személyesen fogadta a delegációt és vezetőjüket, Victor Costea polgármestert Pfeffer József polgármester. Bogádon nem található szálláshely, a pécsi Hotel Mediterránban töltötték a vendégek az éjszakát. 2018. március 3-án (szombat) 9 órakor a Bogád-Hús Kft. helyi üzemében tettek látogatást az erdélyiek, Jordán Ákos ügyvezető mutatta be a bogádi húsüzemet, majd kihelyezett kóstolást tartott a művelődési házban. A bogádi iskola és a közös hivatal épületének meglátogatását követően a pécsi városházán Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Decsi István alpolgármester fogadta a küldöttséget. A Bazilika meglátogatása következett, rövid szabad programmal (kávézás), a Korhely étteremben elfogyasztott ebéd után pécsi belvárosi séta következett. A havas, jeges időhöz köd is társult, a TV-torony kilátójának látogatása a programból törlésre került, így Pécs belvárosában tettek hosszabb sétát a vendégek. A Hotel Mediterránba tértek vissza az erdélyiek és 19 órakor a bogádi művelődési házban fogadták őket vacsorával, előadásokkal, zenével, a vacsorán bogádi iskolások, nyugdíjas klubtagok és a bogádi képviselő-testület tagjai várták az erdőfeleki és györgyfalvai delegációt. 2018. március 4-én (vasárnap) délelőtt indult haza a csoport.

A látogatásokon szerzett kölcsönös tapasztalatok megerősítették a feleket abban, hogy az együttműködést folytatni, mélyíteni tervezni érdemes, Bogád Község Önkormányzata további forrást szerezni törekszik a kapcsolatépítés bővítésére, Bogád és a Györgyfalva nevében testvértelepülési kapcsolatokban hatáskörrel rendelkező Erdőfelek úgy döntöttek, hogy megállapodásban rögzítik a jövőbeli együttműködés építésére vonatkozó szándékukat.

Bogád, 2018. május 19.

Pfeffer József
polgármester

Fotódokumentáció