Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Közművelődési tevékenység a mikrotérségben

A Nemzeti Művelődési Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. 2021 nyarán „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” néven indított programot, amelynek keretében a közösségek újjáélesztését, új közösségek létrehozását célzó pályázatot hirdetett szakkörök indítására. A pályázat keretében hatféle szakköri tevékenység közül lehetett választani: gyöngyfűzés, csipkeverés, hímzés, nemezelés, vesszőfonás és mézeskalács-készítés. Bogád, Pereked és Romonya települések pályázatainak támogató elbírálását követően mindhárom község egy-egy tevékenység indításához öt-öt fő részére nyert alapanyagot és eszközöket. Bogádon hímzőkör alakult, Romonyán gyöngyöt fűztek a résztvevők, Perekeden a vesszőfonást sajátíthatták el a szakkörösök. A három falu közművelődési munkatársaként és a szakkörök szervezőjeként Godóné Török Eszter megtapasztalhatta a közösségek erejét. „Fantasztikus volt átélni, ahogyan a különböző korosztályokba tartozók együtt, egymást segítve, türelemmel, humorral dolgoznak, alkotnak. A legfiatalabb tag tizenkét éves volt, a legidősebb betöltötte már a nyolcvanat. Az első alkalmak nagy várakozással, apróbb nehézségekkel indultak, a kis csoportok mégis lelkesen vettek részt a foglalkozásokon és heti rendszerességgel sorra kerültek ki kezeik közül az újabb és újabb alkotások. Ha nem is sikerült jól elsőre egy-egy munkadarab, mindenki a magáénak érezte, örömmel tartottak kezükben egy-egy elkészült párnahuzatot, ékszert, kosarat.

A munkát a közösségépítés, a népi hagyományok átadása céljából a pandémia időszakában indult aszakkör.hu felület is segítette, online szakköri anyagokkal, egy-egy munkafolyamat bemutatásával otthon is bárki elkészítheti a bemutatott darabokat. „A foglalkozások nemcsak az adott témában gazdagítottak, munka közben is sok témát érintettünk: kertészkedtünk, befőztünk, közös programokat szerveztünk, tapasztalatokat cseréltünk, sokszor egyszerűen csak megvitattuk az élet dolgait. Ha az öltés nem is a legszebb, ha a gyöngyből eggyel több vagy kevesebb is lett, ha az ovális kosár babformájú lett, engem mégis büszkeséggel tölt el, hogy mindennek részese lehettem.” – tette hozzá Godóné Török Eszter.

A szakkörök anyagait kiállításokon mutatják be. 2022. július 5-én Romonyán Miklós Dezső polgármester megnyitotta az első kiállítást, amelyre a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóságának képviseletében Kolat Irén és Cserép Vivien is ellátogatott. A település vezetője elismerően beszélt a munkáról és a helyi önkormányzat további támogatásáról biztosította a közösséget.

Kolat Irén tájékoztatta a jelenlevőket, hogy a kiállítás nem zárja le a szakköri tevékenységet, idén újra kiírásra került a „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program, ezúttal tizenöt témában várják majd a jelentkezéseket.

2022. augusztus 6-án a XVII. Bogádi Falunap alkalmával a hímzőkör munkáit bemutató kiállítás nyílik. 2022. augusztus 27-én a III. Perekedi Családi és Gasztrofesztiválon a vesszőfonás eredményeit tekinthetik meg az érdeklődök.