Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Kistelepülések polgármesterei találkoztak Komlón

2023. október 26-án 15 órától a múlt hónapban Komlón átadott Kaptár Művelődési Központban Hoppál Péter kormánybiztos, országgyűlési képviselő meghívására Dukai Miklós önkormányzati államtitkár tartott tájékoztatót a választókerület kistelepülési polgármestereinek, majd feltett kérdéseikre válaszolt.

Az önkormányzati választás az európai parlamenti képviselők választásával egyidőben, 2024. június 9-én kerülhet megtartásra, a választás időpontját a köztársasági elnök jövő tavasszal tűzi ki. A jelenlegi önkormányzati ciklus 2024. október 1-ig tart, ezt követően tizenöt napon belül kell megtartani az új képviselő-testületek alakuló üléseit.

Dukai Miklós összefoglalta a választás időpontja és az új önkormányzati ciklus kezdete közötti időszak gazdálkodásával és működésével kapcsolatos kockázatokat, a kormányzat alapvetően bízik az önkormányzatok megfelelő működésében, a kötelezettségvállalások (szerződéskötések, hitelfelvételek, vagyonértékesítés, önkormányzati gazdasági társaságok működése) széles körének vonatkozásában most is megfelelő fékek állnak rendelkezésre, a jogalkotó nem gondolkodik átmeneti időszakban, nem tervezi az önkormányzati munka néhány hónapos korlátozását, a hatályos jogszabályok kiterjedő részletességgel foglalkoznak az önkormányzati vagyont érintő döntések előkészítésével és minden kockázatot jelentő témakört szabályoznak.

Az önkormányzati államtitkár kitért a képviselő-testületek megalakulását követő feladatokra, a szervezeti és működési szabályzatok felülvizsgálatára, a közös hivatalok átszervezésével kapcsolatosan felmerült helyi igények kezelésére. A helyi adók, elsősorban is a helyi iparűzési adó, a kompenzáció, a szolidaritási hozzájárulás, az adóerőképesség, az illetményalap és a bérek, az önkormányzatok által elérhető pályázatok és támogatások megtárgyalását követően kérdésekkel, kötetlen beszélgetéssel zárult a program.